Kaar voor de start(verklaring)

De startverklaring voor de energieprestatieregelegeving (EPB) is eind vorige week ingediend. Hiervoor werken we samen van Mark Van den Meerssche uit Tielt. Bij de startverklaring gaf deze een duidelijke uitleg over het wat en waarom van de EPB. Voor hem waren we in zekere zin een gemakkelijke klant omdat het behalen van de eisen heel eenvoudig was. We bouwen immers volgens de passiefhuisstandaard, én we voorzien een warmtepomp én we plaatsen zonnepanelen. Daardoor komt het E-peil uit op 3 en is de primaire energiebehoefte slechts 5.89kWh/m². Waarschijnlijk zal de uiteindelijke EPB-aangifte nog lager eindigen daar er nu nog wordt uitgegaan van een niet-luchtdichte bouw en ook de U-waarde voor het buitenschrijnwerk nog is ingeschat op 1W/m²K.



Ondertussen zijn we samen met Eurabo het houtskelet aan het finaliseren. Daar zijn we afgestapt van de platformmethode en gaan nu dus voor de ballonmethode. Later meer hierover. Tegen het einde van de maand zouden we ook het buitenschrijnwerk willen vastleggen. Hier overwegen we nog twee profielen: de Masterline 10 van Reynaers Aluminium en de AWS 90.SI+ van Schüco. Voor het schuifraam achteraan zijn dat dan respectievelijk de MasterPatio en de ASE 80.HI. Deze profielen, en prijzen, lopen zeer gelijk. Toch merken we dat op vlak van U-waarden de profielen van Reynaers Aluminium het iets beter doen, zo’n 10-15%!

Kort samengevat: met een beetje geluk bouwen we een passieve nul- of minenergiewoning of op z'n Duits gezegd een passivhaus plus.

Reacties