Wat voorafging ...

Begin dit jaar vonden wij een mooi stuk bouwgrond in de buurt van het station van Lichtervelde. De oppervlakte is 993m² en is ongeveer 14m breed en 70m lang. De tuin achter het huis is nagenoeg perfect zuidgeoriënteerd. Het perceel laat een halfopen bebouwing toe van 10m breed en 20m diep. Omdat de originele omgevingsvergunning slechts één bouwlaag voorzag, hebben we een bijstelling van de omgevingsvergunning aangevraagd. Deze werd begin september goedgekeurd. Door het optrekken van het aantal bouwlagen naar twee, zullen we de bouwafmetingen beperken tot 8.5m breed en 11.5m diep.


In de zuidgeoriënteerde achtergevel willen we zoveel mogelijk ramen voorzien. Enerzijds om een goed zicht op de tuin te hebben, en anderzijds om de passieve zonwinsten te maximaliseren. We willen immers een huis volgens de passiefhuisstandaard bouwen. Dit zouden we graag willen aanvullen met het gebruik van natuurlijke materialen in de constructie zowel als voor de thermische isolatie en afwerking. Daarom kiezen we voor een houtskeletbouw in I-liggers/LVL (Laminated Veneer Lumber) voor de constructie, opgevuld met cellulose of houtvezel, en een harde houtvezelplaat als buitenblad. De gevelafwerking zal deels bestaan uit etics (external thermal insulation composite system), op zijn Verkavelingsvlaams ook wel aangeduid met crépi, afgewisseld met vlakken in (ver)duurza(a)m(d)e houten gevelbekleding. In de vloerplaat gaan we naar alle waarschijnlijkheid betonkernactivering toepassen. Hierbij worden in de vloerplaat vloerverwarmingsbuizen voorzien. De vloerplaat zelf is een zwevende gewapende plaat van 20-30cm dik die aan de onderzijde geïsoleerd is. Gezien de eisen naar wateropname en drukvastheid van de thermische isolatie bij deze uitvoeringswijze, zullen hiervoor XPS (geëxtrudeerd polystyreen)-isolatieplaten gebruikt worden. Ten opzichte van PUR/PIR isolatie, is de milieubelasting van XPS bovendien beter.

Tussen de aanvraag en de goedkeuring van de bijstelling van de omgevingsvergunning, hadden we voldoende tijd om na te denken over de indeling en uitvoeringsdetails van de woning. Ook hebben we de afgelopen jaren onze kennis verdiept in het passief bouwen en hout(skelet)bouw. Met deze plannen en ideeën trokken we twee weken terug naar de architect. Op basis van onze inbreng werkt hij komende weken een voorstel uit. Na minimale iteraties, hopen we begin volgend jaar de bouwvergunning in te dienen.

Reacties